Tekijät
 
 
 

Isä meidän -oheismateriaali

Sivu | 1 | 2 | 3 |

Läsnäolo

"Yritin hukuttaa murheeni juomalla, muta ne pirut oppivat juomaan."

Anne on koittanut parhaansa mukaan pitää huolta Markusta, mutta isän alettua taas juomaan hän ilmaisee, ettei enää jaksa: "Minun hermot ja minun energia ei riitä siihen, että minä mietin missä sinä yös pärräät ja minkälaiset laskut aikaan saat". Usein alkoholistin asioiden järjestely ja pohtiminen vie paljon aikaa ja tämä aiheuttaa sen, ettei läheinen ehdi keskittymään omiin tarpeisiinsa. Alkoholisti voi siis sairastuttaa myös läheisensä liikaan huolehtimiseen ja tästä johtuen alkoholistiperheissä vallitsee toistuvasti aidon läsnäolon puute, koska kaikkien energia on sidottu alkoholismiin.

Läheisen huolehtiminen on ymmärrettävää, koska tietenkin kaikki haluavat vain oman perheenjäsenensä parasta. Monet uskovat, että huolehtimalla alkoholistista he pystyvät näin auttamaan alkoholistia.
On hyvä pohtia, millä tavoin läheinen voi tukea alkoholistia kaikille osapuolille parhaalla mahdollisella tavalla. Silloin, kun alkoholisti on selvin päin, alkoholistille kannattaa kertoa hänen hyvistä puolistaan ja saada hänet näin ymmärtämään, että omana itsenään olo on toivottavaa perheessä. Usein alkoholistin on vaikea kokea yhteyttä muihin ihmisiin selvin päin, joten hän tarvitsee kokemuksia, jotka näyttävät hänelle, että läheisten kanssa olo selvin päin on antoisaa ja mukavaa.

Alkoholistin tukeminen ei kuitenkaan tarkoita juomisen mahdollistamista esimerkiksi siten, että hänelle lainataan rahaa tai hänen puolestaan tehdään asioita. Jos todella rakastaa alkoholistia ja haluaa hänen parastaan, on annettava alkoholistin itse kokea juomisen aiheuttama tuska ja vaikeudet. Joskus kun alkoholisti on humalassa, tuntuu mahdottomalta hyväksyä läsnä olevaa hetkeä. Tällaisessa tilanteessa läheinen voi harjoitella tilanteen hyväksymistä sekä toimia harkiten, jos tilanne vaatii toimenpiteitä. Esimerkiksi maltin menettäminen tekee hetkistä entistä epämiellyttävämpiä sekä läheiselle ja alkoholistille, eikä sillä saavuteta haluttua lopputulosta. Uudenlainen suhtautuminen vaatii läheiseltä kärsivällisyyttä ja hyväksymistä, mutta vain tällä tavoin alkoholisti voi kohdata juomisestaan aiheutuneet ongelmat ja samalla kokea, että hänestä välitetään.

Tärkeintä on kuitenkin, että läheinen pitää huolta omasta itsestään ja ei anna alkoholistin vaikuttaa omaan olotilaansa. Hyvä tavoite olisi, että vaikka alkoholisti on poissaoleva perheessä, niin muut perheenjäsenet pystyisivät elämään alkoholistista riippumatonta elämää ja nauttimaan yhteisistä hetkistä.

Jokainen voi taata itselleen oman onnensa, jos hän oppii etsimään sitä omasta itsestään eikä ulkopuoleltaan.
-Senecal

Lähdeluettelo:
Hellsten Tommy 1999: Vanhemmuus, vastuullista vallankäyttöä.
Hellsten Tommy 1991: Virtahepo Olohuoneessa.
Meyers, Robert J. & Wolfe, Brenda L. 2004: Rakkaasta raitis.
Tolle, Eckhart 1997: Läsnäolon voima.
Söderling, Lars 1993: Alkoholismin aakkoset.
www.mankeli.com/aforismit

Sivu | 1 | 2 | 3 |


 

 

 

Päihdetyölinkit
Koko teksti