Tekijät
 
 
 

Isä meidän - harjoituksia

← Harjoitukset -etusivu

Harjoituksia tavoitteiden asettamiseksi


1. Jokainen kirjaa paperille tai muistivihkoon omat tavoitteensa:

a) mitä odotan tältä kolmen kerran ryhmätyöskentelyltä (esim. "haluan saada tietoa eri tukimuodoista" tai "alan puhua tästä aiheesta suoraan oikeilla nimillä ja ääneen" tai "tutustun ihmisiin, joilla on samanlaisia kokemuksia kuin itselläni")

b) mitä haluan saavuttaa kuukauden/puolen vuoden/vuoden kuluessa? (esim. "kuukauden kuluttua olen tutustunut ihmiseen, jonka kanssa voin puhua avoimesti itselleni tärkeistä asioista, puolen vuoden kuluttua voin kutsua vieraita kotiin silloin kun haluan ja vuoden kuluttua nukun yöni rauhallisesti" tai "kuukauden kuluttua olen suunnitellut ja sopinut ryhmän aloittamisesta asiakkailleni, puolen vuoden kuluttua olen käyttänyt Isä meidän -materiaalia myös parisuhdekeskusteluissa ja vuoden kuluttua läheisten vertaistukiryhmä toimii paikkakunnallamme.

Tavoitteet voidaan kertoa joko pareittain toinen toisilleen tai koko ryhmän kesken.

2. Ryhmäläisille jaetaan paperit ja liituja tai tusseja. Jokainen piirtää omat tavoitteensa siten kuin ne itse hahmottaa: kuvallisesti, väreinä, muotoina, kaavioina, yksittäisinä sanoina tms. Tavoitteet esitellään koko ryhmälle, pareittain tai pienissä ryhmissä. Käsittelyn jälkeen tuotokset voidaan ripustaa seinälle ja niihin palataan viimeisellä kokoontumiskerralla.

3. Erilaisia kuvakortteja (esim. taidepostikortit), lehdistä leikattuja kuvia tai pieniä esineitä voi myös käyttää tavoitteiden tarkastelussa. Ohjaajan pöydälle tai lattialle levittämistä kuvista jokainen valitsee yhden kortin, joka kertoo tämänhetkisestä tilanteesta ja toisen kortin, joka kertoo tavoitetilasta. Kortit asetetaan pöydälle siten, että korttien etäisyys toisistaan kuvaa "matkaa" tästä hetkestä tavoitteeseen. Jokainen kertoo vuorollaan omat tavoitteensa joko koko ryhmälle, pareittain tai pienessä ryhmässä.

4. Ohjaaja pyytää ryhmäläisiä vapaalle lattialle seisomaan ja asettaa tuolin tai jonkin muun esineen merkiksi tavoitteesta, johon ollaan pyrkimässä. Jokainen ajattelee mielessään omaa tavoitettaan ja etsii itselleen sopivan etäisyyden tavoitteestaan (= tuolista) ja jää siihen seisomaan. Näiltä paikoilta kerrotaan omasta tavoitteesta ja minkälaisena näkee edessään olevan matkan: minkälaisia esteitä, mutkia, oppaita, tukijoukkoja yms. on mahdollisesti vastassa ja kuinka kauan aikaa kuluu tavoitteeseen pääsemiseen. Voidaan myös miettiä, mikä on ensimmäinen askel kohti tavoitetta ja tarvitseeko siihen apua ja minkälaista apua.

← Harjoitukset -etusivu


 

 

 

Päihdetyölinkit
Koko teksti